Skladování surovin

8. listopadu 2010 v 18:42 | Mirek |  Vikingové

Zásady skladování zásob a postupy při konzervování potravin patřili k základním znalostem každé skandinávské hospodyně. Jen díky dostatečným zásobám mohli lidé přežít dlouhou zimu. Trvanlivé potraviny potřebovali také na delší cesty po souši či po moři. Maso obsahující více tuku, ať už se jednalo o rybu nebo jiné ulovené zvíře, se nakládalo do soli, popřípadě se udilo. Libové rybí či jiné maso se nechávalo jednoduše usušit na vzduchu. Pokud bylo k dispozici mléko, vyráběli z něj ženy trvanlivý tvaroh (skyr) a také máslo. Z ječného sladu a voskovníku nebo chmele se vařilo pivo. Bylo dostatečně trvanlivé, takže si je vikingové brali i na cesty. Fazole, cibule a plody planých rostlin se obyčejně sušili. Nedílnou součást vikingského jídelníčku tvořili též ořechy. Kromě medu lesních včel, který musel pracně sbírat, neznali vikingové žádné sladidlo. Nesladili tedy nic, s vyjímkou proslulé medoviny- alkoholické nápoje určeny jen pro slavností příležitosti. 
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama